Vejrtrækning

Det kan være svært at få forklaret eleverne hvordan det egentlig er man trækker vejret. Vi er mange blæserpædagoger der har lært at vi “trækker vejret med maven” men er det nu også helt korrekt?

Faktisk bruger vi hele kroppen når vi trækker vejret. Alle knogler og muskler bevæger sig. Nogle meget andre meget lidt.
Måske skal vi dermed ikke tænke så meget på at bruge maven til at trække vejret med. Jeg tror vi mere skal tænke på ribbenene og hvordan vi får trukket vejret ind og ikke mindst skubbet luften ud igen. Når vi trækker vejret ind bevæger ribbenene sig op og ud og når vi puster ud bevæger de sig ned og ind igen. Og alle 24 ribben skal kunne bevæge sig frit for at vi kan få en god vejrtrækning.

Når man spiller fløjte er det vigtigt at luften har en bestemt fart for ellers kan vi ikke få klangen rigtig frem. Luften skal på en måde skydes ud igennem fløjten. Ved at tænke på at man kan skubbe luften ud med sine ribben kan man få en bedre kontrol over hvor meget luft der kommer ud og hvilken fart luften har på.

Men så er man jo også nødt til at vide hvordan det føles at bruge musklerne omkring ribbenene i stedet for at tænke man skal presse luften ud med maven.

Jeg har lavet to sider med nogle gode vejrtrækningsøvelser du kan downloade og se om du kan få en bedre kontrol og friere bevægelse i dine ribben.
Begge sider kan hentes under “Andet materiale”

Vejrtrækningsøvelser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *